21 listopada - Światowy Dzień Rybołówstwa

21 listopada obchodzimy Światowy Dzień Rybołówstwa - święto poświęcone wszystkim, którzy od wieków żyją z morza i dla morza. To także moment refleksji nad znaczeniem zrównoważonego rybołówstwa oraz ochrony morskich ekosystemów.
Rybołówstwo to nie tylko źródło pożywienia, ale także część historii i kultury morskiej. Niestety, dziś aż dwie trzecie światowych łowisk jest przełowionych lub całkowicie wyeksploatowanych. Dlatego tak ważne jest, by wspólnie dbać o zrównoważone praktyki połowowe i chronić bogactwo mórz dla przyszłych pokoleń żeglarzy, rybaków i miłośników morza.
Kluczowe zasady, których należy przestrzegać:
- nie kupować ryb młodocianych, które nie miały jeszcze szansy wydać na świat potomstwa,
- zwracać uwagę skąd pochodzi ryba, którą chcemy kupić, ponieważ w jednym akwenie zasoby danego gatunku mogą być stabilne, podczas gdy w innym bardzo niskie,
- kupować ryby z lokalnych połowów; z takiego źródła ryby są świeższe i krócej transportowane,
- kupować ryby z hodowli (akwakultury),
- kupować te gatunki ryb, które nie są zagrożone wymarciem,
- wybierać ryby i przetwory rybne z oznakowaniem: MSC (the Marine Stewardship Council).
Warto dodać, że w Polsce obchodzimy również 27 czerwca Światowy Dzień Rybołówstwa, który ustanowiła w 1984 roku Światowa Konferencja ds. Rybołówstwa
Dbajmy o morza, wybierajmy odpowiedzialne źródła ryb i szanujmy życie morskie - to wspólna misja żeglarzy, rybaków i wszystkich, którym bliskie jest morze.


