Tajlandia na talerzu (listopad 2018)

Galeria - ciekawe miejsca na trasie naszych rejsów

Tajska kuchnia uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. I muszę się z tym zgodzić. Może jest jedną z bardziej pikantnych, ale jest również jedną z bardziej aromatycznych. W kuchni obowiązuje zasada "5 smaków", czyli zestawienie smaku słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami. Ciekawie brzmi smak "umami"? A jest to po prostu glutaminian sodu, występujący naturalnie w mięsie, winogronach, potrawach sfermentowanych, pomidorach czy brokułach. Umami wzmacnia smak innych składników, przez co potrawy stają się smaczniejsze.

Prawdziwym klasykiem jest Pad Thai chyba najbardziej znane danie kuchni tajskiej. Smażony makaron z woka z jajkiem, krewetkami, kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Najtańszy, najłatwiej dostępny i najszybszy w przyrządzeniu.

Moim wielkim odkryciem jest Green Curry. Ostre strasznie, ale danie to na stałe zagościło na naszym stole.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie samym ryżem człowiek żyje :) Najlepsze w Tajlandii to piwo Chang. Jest dość lekkie, ale nie ma się co dziwić, przecież spożywane jest w specyficznym klimacie. W jego zapachu można wyczuć nuty cytrusowe, jak i lekki chmielowy aromat. Posiada ono 5% alkoholu.

Żeglowanie w Tajlandii, kuchnia | Charter.pl foto: Basia Żeglowanie w Tajlandii, kuchnia | Charter.pl foto: Basia Żeglowanie w Tajlandii, kuchnia | Charter.pl foto: Basia Żeglowanie w Tajlandii, kuchnia | Charter.pl foto: Basia Żeglowanie w Tajlandii, kuchnia | Charter.pl foto: Basia Niesamowicie kolorowe i aromatyczne stragany z jedzeniem | Charter.pl foto: Basia Jedzenie na ulicach dostępne jest całą dobę | Charter.pl foto: Kasia Koj Jedzenie na ulicach dostępne jest całą dobę | Charter.pl foto: Kasia Koj Menu w jednej z restauracji i co by tutaj zjeść | Charter.pl foto: Kasia Koj Niesamowicie kolorowe i aromatyczne stragany z jedzeniem | Charter.pl foto: Basia Od rybaków można zakupić świeżą, smaczną rybkę | Charter.pl foto: Kasia Koj Od rybaków można zakupić świeżą, smaczną rybkę | Charter.pl foto: Kasia Koj Stargany uginają się od smacznego, choć troszkę dziwnego jedzenia | Charter.pl foto: Kasia Koj Stargany uginają się od smacznego, choć troszkę dziwnego jedzenia | Charter.pl foto: Kasia Koj Stargany uginają się od smacznego, choć troszkę dziwnego jedzenia | Charter.pl foto: Kasia Koj Nawet późno w nocy możemy kupić jedzenie | Charter.pl foto: Kasia Koj Nie samym ryżem człowiek żyje :) Najlepsze w Tajlandii to piwo Chang | Charter.pl foto: Basia Nie samym ryżem człowiek żyje :) Najlepsze w Tajlandii to piwo Chang | Charter.pl foto: Basia Nie samym ryżem człowiek żyje :) Najlepsze w Tajlandii to piwo Chang | Charter.pl foto: Piotr Kowalski Nie samym ryżem człowiek żyje :) Najlepsze w Tajlandii to piwo Chang | Charter.pl foto: Kasia Koj Nie samym ryżem człowiek żyje :) Najlepsze w Tajlandii to piwo Chang | Charter.pl foto: Max Nie samym ryżem człowiek żyje :) Najlepsze w Tajlandii to piwo Chang | Charter.pl foto: Kasia Koj Na każdej plaży można znaleźć restaurację, bar czy stragan z jedzeniem | Charter.pl foto: Piotr Kowalski Na każdej plaży można znaleźć restaurację, bar czy stragan z jedzeniem | Charter.pl foto: Piotr Kowalski Lody, tutaj też są pyszne. Numer jeden kokosowe | Charter.pl foto: Piotr Kowalski Pyszne i do tego cudownie podane | Charter.pl foto: Basia A co będziemy sobie żałować, cukier wypocimy | Charter.pl foto: Basia Kolacyjka na ciepło, czemu nie | Charter.pl foto: Basia Jemy ładnie gdzie popadnie | Charter.pl foto: Basia Jemy ładnie gdzie popadnie | Charter.pl foto: Piotr Kowalski Przenośna kuchnia | Charter.pl foto: Piotr Kowalski Niesamowita ilość owoców | Charter.pl foto: Piotr Kowalski