Café Chaulet - Musée du Café (Vieux Habitants, Gwadelupa 2018)

Galeria - ciekawe miejsca na trasie naszych rejsów

Będąc na Gwadelupie na pewno warto zajrzeć na chwilkę do Muzeum Kawy "Café Chaulet - Musée du Café". Nie jest łatwo je znaleźć, trzeba jechać aż na południowo-zachodnią część wyspy Basse-Terre, do miasta Vieux-Habitants. Nam się nie udało od razu dojechać, troszeczkę krążyliśmy .... ale cieszę się, że się nie poddaliśmy i dotarliśmy do celu znajdującego się nieopodal mostu nad rwącą rzeką.

Może nie napijemy się tutaj najlepszej kawy na świecie, ale na pewno napijemy się bardzo dobrej kawy. Jednak co najważniejsze poznamy proces i historię wypalania kawy. Naszą wizytę w muzeum zaczęliśmy od porannej filiżanki kawy i po degustacji ruszyliśmy, zgodnie ze strzałkami, na spotkanie z historią. Niestety, wszystko jest tutaj opisane tylko w języku francuskim, co dla większości z naszej wycieczki było znacznym utrudnieniem. Wróćmy jednak do tematu zwiedzania: ścieżka muzeum na początek prowadzi do części historycznej. Poznamy tutaj historię uprawy kawy, sposoby jej przetwarzania i późnejszego transportu. Zapoznamy się z całym procesem powstawania kawy: od mycia ziaren, łuskania, suszenia, prażenia, mielenia i pakowania aż do wysyłania gotowego produktu w świat.

Ciekawostką jest, że to właśnie na Gwadelupie była i znowu jest uprawiana najlepsza kawa na świecie gatunku arabica.Tutejsza odmiana otrzymała nawet swoją specjalną nazwę: Bonifieur z Gwadelupy. Do wzrostu roślin wykorzystuje się naturalne warunki wyspy: świeże powietrze, urodzajną glebę, obfitość deszczy i dużo słońca. Koneserzy uważają ją za jedną z najlepszych kaw na świecie.

Co mi się najbardziej podobało? Po pierwsze ten wszechobecny, cudowny zapach kawy. Po drugie sala z zebranymi młynkami do kawy. Kolekcja jest imponująca; nie wyobrażacie sobie jakie dziwne i nietypowe mogą być młynki. Jak cudownie mogą być ozdobione: małe i duże, kolorowe i szare ...i oczywiście każdy pachniał kawą.

Muzeum Kawy "Café Chaulet - Musée du Café" czynne jest przez cały rok z wyjątkiem kilku świąt. Dostępne jest dla zwiedzających od poniedziałku do niedzieli w godzinach 09:00 - 17:00. Bilet wstępu wraz z degustacją małej kawy kosztuje 6 euro. Na zwiedzanie należy poświęcić tutaj około 1 godziny. Adres: Le Bouchu 97119 Vieux-Habitants, Gwadelupa, Francja.
Telefon:
+590 590 98 54 96, strona: www.cafe-chaulet.com

PS. Wszystkim wybierającym się w rejs na Karaibach polecam książkę: „Karaiby dla żeglarzy – poradnik subiektywny” . Jest to rodzaj poradnika, locji opisującej warte odwiedzenia wyspy na karaibskim szlaku. Dobór wysp – zgodnie z tytułem – jest podyktowany subiektywnymi doświadczeniami autora. W książce zawarte są informacje przydatne przy planowaniu trasy jak również opisy wysp i ich historia.

Muzeum kawy na Gwadelupie, zapraszamy do środka foto: Kasia Muzeum kawy na Gwadelupie foto: Kasia Zwiedzanie zaczynamy od degustacji foto: Piotr Zwiedzanie zaczynamy od degustacji foto: Kasia Rodzinna firma Chaulet w całej okazałości foto: Piotr Zaczynamy zwiedzanie od części historycznej foto: Piotr Muzeum kawy Gwadelupa - tutaj poznamy historię uprawy kawy oraz sposoby jej wypalania foto: Kasia Muzeum kawy Gwadelupa - tutaj poznamy historię uprawy kawy oraz sposoby jej wypalania foto: Kasia Muzeum kawy Gwadelupa - tutaj poznamy historię uprawy kawy oraz sposoby jej wypalania foto: Kasia Muzeum kawy Gwadelupa - tutaj poznamy historię uprawy kawy oraz sposoby jej wypalania foto: Kasia Muzeum kawy Gwadelupa - tutaj poznamy historię uprawy kawy oraz sposoby jej wypalania foto: Kasia Muzeum kawy Gwadelupa - tutaj poznamy historię uprawy kawy oraz sposoby jej wypalania foto: Kasia Muzeum kawy Gwadelupa - tutaj poznamy historię uprawy kawy oraz sposoby jej wypalania foto: Kasia Muzeum kawy Gwadelupa - tutaj poznamy historię uprawy kawy oraz sposoby jej wypalania foto: Kasia Muzeum kawy Gwadelupa - tutaj poznamy historię uprawy kawy oraz sposoby jej wypalania foto: Kasia Muzeum kawy Gwadelupa - tutaj poznamy historię uprawy kawy oraz sposoby jej wypalania foto: Kasia Muzeum kawy Gwadelupa - tutaj poznamy historię uprawy kawy oraz sposoby jej wypalania foto: Kasia  Muzeum kawy Gwadelupa - w dawnych czasach kawa dużo podróżowała foto: Kasia Gwadelupa, muzeum kawy, poznamy tutaj cały proces uprawy czarnego złota foto:  Kasia Gwadelupa, muzeum kawy, poznamy tutaj cały proces uprawy czarnego złota foto:  Kasia Gwadelupa, muzeum kawy, poznamy tutaj cały proces uprawy czarnego złota foto:  Kasia Gwadelupa, muzeum kawy, poznamy tutaj cały proces uprawy czarnego złota foto:  Kasia Czarne złoto w trakcie obróbki foto: Kasia W muzeum mamy też część bardziej nowoczesną foto: Piotr W muzeum mamy też część bardziej nowoczesną foto: Piotr Gotowa, wypalona kawa pakowana jest w woreczki foto: Kasia Gotowa, wypalona kawa pakowana jest w woreczki foto: Kasia Gotowa, wypalona kawa pakowana jest w woreczki foto: Kasia I na koniec możemy ją kupić w muzealnym sklepiku, za około 3 euro foto: Kasia W muzeum możemy obejrzeć dużą kolekcję młynków do kawy foto: Kasia W muzeum możemy obejrzeć dużą kolekcję młynków do kawy foto: Kasia W muzeum możemy obejrzeć dużą kolekcję młynków do kawy foto: Kasia W muzeum możemy obejrzeć dużą kolekcję młynków do kawy foto: Kasia W muzeum możemy obejrzeć dużą kolekcję młynków do kawy foto: Kasia Jeszcze krótki spacerek po alejkach planacji foto: Kasia Jeszcze krótki spacerek po alejkach planacji foto: Kasia Jeszcze krótki spacerek po alejkach planacji foto: Kasia Jeszcze krótki spacerek po alejkach planacji foto: Kasia Jeszcze krótki spacerek po alejkach planacji foto: Kasia Jeszcze krótki spacerek po alejkach planacji foto: Kasia Jeszcze krótki spacerek po alejkach planacji foto: Kasia Po powrocie do domu możemy zaparzyć sobie pyszną kawę i przypomnieć cudowne karaibskie słońce foto: Kasia